Wino odpowiednio dobrane do potraw tworzy harmonijną całość, dlatego ważne jest, by nasza karta win zawierała odmiany, które będą pasować do dań serwowanych w restauracji czy barze. Dla uzyskania właściwego, subtelnego smak wina ważne jest nie tylko odpowiednie go przygotowanie, lecz także i przechowywanie. Czynniki zewnętrzne mogą zmieniać smak trunków, dlatego wina należy odpowiednio przechowywać, by nie utraciło ono swoich walorów i mogło spokojnie dojrzewać, aż do momentu podania.
Na co zwracać uwagę podczas składowania wina
Ważne jest, by kontrolować temperaturę w której przechowujemy wino, dostęp do światła, to jaka jest wilgotność powietrza, pozycja butelek i wentylacja pomieszczenia, w którym znajduje się trunek.
Temperatura i wilgotność powietrza. Wino powinno się przechowywać w temperaturze nie większej niż 20⁰C. Poszczególne odmiany wymagają innej temperatury: wino czerwone 15-18⁰C, różowe 9-10⁰C, białe wytrawne 10-15⁰C, a musujące 6-9⁰C Przekroczenie tych widełek może skutkować zmianą smaku wina, jego mętnieniem lub ciemieniem. Wilgotność powietrza powinna natomiast wynosić 70-75 %, by nie dopuścić do wysychania lub nawilgotnienia korka, który zabezpiecza wino przed szkodliwymi czynnikami. W pomieszczeniach restauracyjnych zazwyczaj parametry temperatury i wilgotności są różne, od tych które wymagają nasze trunki, dlatego właściwym rozwiązaniem będzie zakup urządzeń chłodzących takich jak lodówka na wino.
Pozycja i światło. Wino należy przechowywać w odpowiedniej pozycji, tak by korek miał cały czas kontakt z trunkiem, by powietrze nie dostało się do środka i nie nastąpiło jego utlenianie się. Na utrzymywanie takiej pozycji w przestrzeni restauracyjnej pozwoli chłodziarka na wino, która jednocześnie będzie chroniła przed nadmiernym oświetleniem butelek. Jest to istotne, gdyż pod wpływem światła wino traci kolor i mogą wytworzyć się w nim związki siarki, które wpłyną na smak trunku.
Wentylacja. Nie zapominajmy o wentylacji powietrza, gdyż wino jest podatne na wchłanianie smaków. Należy zadbać, by w jego bliskim sąsiedztwie nie znajdowały się składniki o intensywnych aromatach jak np. kapusta kiszona.
Biorąc pod uwagę warunki w jakich należy przechowywać wino, by utrzymać jego walory smakowe, widzimy że do poprawnego przechowywania wina nie jest konieczne posiadanie piwniczki. Równie dobrym rozwiązaniem będą lodówki na wino, które zapewnią odpowiednią temperaturę, wilgotność powietrza, ułożenia butelek itd., a jednocześnie nie zajmą wiele miejsca w naszym lokalu. Wina przechowywane według właściwych zasad można przechowywać przez wiele lat, nie tylko nie tracąc ich smaku, lecz zyskując kolejne walory smakowe związane z długim leżakowaniem.